Nie wiesz jak odnaleść się w kuchni, a życie zmusiło Cię do gotowania? Oto wskazówki dla początkujących w kuchni, dzięki którym ułatwisz sobie gotowanie. Sprawdź co robić, żeby nie spalić kuchni i mieć co jeść.
- Korzystaj ze sprawdzonych przepisów, na sprawdzonych serwisach online, np. na dietasystemowa.pl
- Przed przygotowaniem dania upewnij się czy masz wszystkie składniki, a następnie połóż je pod ręką.
- Nie musisz dodawać na patelnie dodatkowego tłuszczu, aby danie się nie przypaliło, wystarczy dodać odrobinę wodę.
- Dania najlepiej dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Gotuj zawsze pod przykryciem.
- Nie zapominaj o mieszaniu.
- Wodę na makaron, kaszę, ziemniaki posól jak woda zacznie się gotować.
- Zawsze przed gotowaniem ryżu czy kaszy, przepłukaj je w wodzie dwukrotnie.
- Nie bój się przypraw, ale uważaj na ilość soli. Lepiej posolić mniej, niż przeso
- Doprawiaj pieprzem zawsze po ugotowaniu, wyjątek stanowi smażenie mięsa – kurczaka, krewetek.