Wskazówki dla początkujących w kuchni

Wskazówki dla poczatkujących w kuchni

Nie wiesz jak odnaleść się w kuchni, a życie zmusiło Cię do gotowania? Oto wskazówki dla początkujących w kuchni, dzięki którym ułatwisz sobie gotowanie. Sprawdź co robić, żeby nie spalić kuchni i mieć co jeść.

  1. Korzystaj ze sprawdzonych przepisów, na sprawdzonych serwisach online, np. na dietasystemowa.pl
  2. Przed przygotowaniem dania upewnij się czy masz wszystkie składniki, a następnie połóż je pod ręką.
  3. Nie musisz dodawać na patelnie dodatkowego tłuszczu, aby danie się nie przypaliło, wystarczy dodać odrobinę wodę.
  4. Dania najlepiej dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Gotuj zawsze pod przykryciem.
  6. Nie zapominaj o mieszaniu.
  7. Wodę na makaron, kaszę, ziemniaki posól jak woda zacznie się gotować.
  8. Zawsze przed gotowaniem ryżu czy kaszy, przepłukaj je w wodzie dwukrotnie.
  9. Nie bój się przypraw, ale uważaj na ilość soli. Lepiej posolić mniej, niż przeso
  10. Doprawiaj pieprzem zawsze po ugotowaniu, wyjątek stanowi smażenie mięsa – kurczaka, krewetek.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *