Zakochacie się w tych batonikach. Mój przepis na fit twix nie ma sobie równych! Bez mąki, bez glutenu, bez cukru, a w smaku najlepsze zdrowe batoniki jakie jadłam! Takie fit słodycze są okej. Twix w domowej wersji dla każdego – Zapraszam po przepis.
Przepis jest czasochłonny, ale warty każdej poświęconej minuty po to by później rozkoszować się fit twixem!
Domowy Fit Twix
Składniki:
na ciasteczka:
- puszka cieciorki
- 30 g masła orzechowego np. z nerkowców (ja użyłam Foods by Ann)
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
na masę karmelową:
- ok. 20 g mleczka kokosowego (tylko stała część)
- 5 g masła orzechowego (najlepiej z nerkowców)
- 50 g daktyli
polewa:
- 90 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 3 łyżki mleka roślinnego lub od krowy
Wykonanie:
- Daktyle moczymy w niewielkiej ilości wody.
- Cieciorkę odsączamy, lekko płuczemy i obieramy ze skórki.
- Następnie ciecierzycę blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym, szczyptą soli i sody.
- Z masy robimy wałeczek, który dzielimy na równe części ( ok 21 sztuk) i formujemy lekko spłaszczone paluszki.
- Ciasteczka pieczemy max 20 minut w temp. 160-170 st C.
- W tym czasie przygotowujemy krem – namoczone wcześniej daktyle (bez wody w której się moczyły) blendujemy z mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym.
- Na ostudzone ciasteczka nakładamy grubą warstwę kremu.
- Następnie rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka i oblewamy batoniki czekoladą.
- Gotowe batoniki odstawiamy na max godzinkę do lodówki.
- Batoniki przechowujemy w suchym miejscu. Jeśli chcemy żeby ciasteczka batoników zachowały kruchość, słodycze należy przechowywać na ryżu.
3 Responses
no wiesz Ty co! ja tu się próbuję uspokoić z tworzeniem takich rzeczy… a o 1 w nocy widzę taki post 😀 nie masz litości! 😀
Wyglądają przepysznie! Ja akurat jestem z tych nie-pieczących (jak raz na jakiś czas najdzie mnie ochota na ciasto, to wolę zjeść w pobliskiej kawiarni), ale tych batoników chętnie bym spróbowała, bo Twixa wyjątkowo lubię 😉
Rewelacja! Same pyszności 🙂