Zapisz się na listę oczekujących już dziś! Sprawdź co jest w środku >>

Domowa nutella bez cukru

fit nutella przepis
Domowa nutella

Domowa, zdrowa nutella bez cukru. Pycha! To jest prawdziwy smak orzechów laskowych, wanilii i kakao. Trzeba nad sobą panować, żeby nie zjeść jej od razu w całości. Wymaga poświęcenia odrobiny czasu, ale ten wyjątkowy smak ekompensuje każdą chwilę spędzoną w kuchni.

Domowa nutella

Składniki:

  • ok. 130-150 g świeżo łuskane orzechy laskowe
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • łyżka ksylitolu
  •  2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

1. Zdejmujemy skórkę z orzechów laskowych. Orzechy pieczemy w piekarniku 15-20 minut w 100 st. C, po tym czasie wyciągamy je, przesypujemy na suchą ściereczkę, zawijamy i ocieramy nią o blat lub w rękach, aż orzeszki pozostaną bez skórki, a przynajmniej ich większość będzie bez skórki.

2. Orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy na pył.

3. Dodajemy pozostałe składniki: 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, ziarenka z jednej laski wanilii oraz kakao. Wszystko mielimy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.

Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek mleka roślinnego.

Domowa nutella
Domowa nutella skladniki
nutella bez cukru
Domowa nutella

___________________________________________________________

Wszystkie fit słodkości na platformie zawierają zdrowe zamienniki cukru lub słodziki (ksylitol/erytrytol), w niewielkich ilościach. Pamiętaj, że takie słodkości powinny znaleźć się w Twojej diecie w bardzo ograniczonych ilościach. Na platformie niektóre słodkie dania są przygotowane tak, abyś w całości mogła wkomponować do menu jako pełnowartościowy posiłek. W przepisach staram się korzystać z najlepszych jakościowo produktów oraz smacznych przypraw nadających daniom nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale przede wszystkim mających właściwości prozdrowotne.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

6 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *