Domowa, zdrowa nutella bez cukru. Pycha! To jest prawdziwy smak orzechów laskowych, wanilii i kakao. Trzeba nad sobą panować, żeby nie zjeść jej od razu w całości. Wymaga poświęcenia odrobiny czasu, ale ten wyjątkowy smak ekompensuje każdą chwilę spędzoną w kuchni.
Domowa nutella
Składniki:
- ok. 130-150 g świeżo łuskane orzechy laskowe
- 30 ml oleju kokosowego
- 1 laska wanilii
- łyżka ksylitolu
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
1. Zdejmujemy skórkę z orzechów laskowych. Orzechy pieczemy w piekarniku 15-20 minut w 100 st. C, po tym czasie wyciągamy je, przesypujemy na suchą ściereczkę, zawijamy i ocieramy nią o blat lub w rękach, aż orzeszki pozostaną bez skórki, a przynajmniej ich większość będzie bez skórki.
2. Orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy na pył.
3. Dodajemy pozostałe składniki: 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, ziarenka z jednej laski wanilii oraz kakao. Wszystko mielimy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek mleka roślinnego.
___________________________________________________________
Wszystkie fit słodkości na platformie zawierają zdrowe zamienniki cukru lub słodziki (ksylitol/erytrytol), w niewielkich ilościach. Pamiętaj, że takie słodkości powinny znaleźć się w Twojej diecie w bardzo ograniczonych ilościach. Na platformie niektóre słodkie dania są przygotowane tak, abyś w całości mogła wkomponować do menu jako pełnowartościowy posiłek. W przepisach staram się korzystać z najlepszych jakościowo produktów oraz smacznych przypraw nadających daniom nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale przede wszystkim mających właściwości prozdrowotne.
6 Responses
Piękne zdjęcia! Chyba już dzisiaj wykorzystam ten przepis, narobiłaś mi straszną ochotę haha 🙂
http://pati-ix.blogspot.com/ ♥
Muszę koniecznie spróbować tej wersji, uwielbiam takie masełka, a rzadko kupuję ze względu na ich skład 🙂
Czym robisz zdjęcia? Jakoś jest naprawdę niesamowita!
Nikon J1 i mam dwa obiektywy do niego
Mozna zamiast orzechow laskowych uzyc masla orzechowego laskowego?
Hmm, pewnie tak