Humus – ta cudowna pasta kanapkowa, świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub do pieczonych warzyw. Podrzucam Ci 3 cudowne przepisy na humus klasyczny, humus paprykowy lub humus jarmużowy.
Humus
B10 W18 T15
Składniki:
200g ciecierzycy
10g pasty tahini
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
5g oliwy
szczypta soli
curry, papryka słodka i ostra, podpieczony w piekarniku jarmuż
Wykonanie:
Odsączoną i wypłukaną ciecierzycę zblenduj z pastą tahini, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, oliwą i solą. Pastę podziel na 3 części.
Do pierwszej dodaj curry i zblenduj ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody. Klasyczny podawaj z czarnuszką, te smaki cudownie się przenikają.
Do drugiej dodaj słodką i ostrą paprykę i zblenduj masę ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody.
Do trzeciej dodaj podpieczony delikatnie jarmuż (zobacz jak przygotować jarmuż, żeby nie zgorzkniał) lub świeżą bazylię i zblenduj masę ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody.
Przełóż 3 rodzaje humusu do pojemników i gotowe!
Jeśli nigdy nie jedliście, polecam! Ja uwielbiam klasyczny z czarnuszką do pieczonych warzyw, paprykowy na maxa dobry na kanapce z jajkiem, jarmużowy od jakiegoś czasu zastąpiłam bazyliowym i bardzo mi smakuje, zaraz po ukochanym pesto bazyliowym.
3 Responses
Uwielbiam humus, choć nie bardzo chce mi się go samej robić. Ale wyglądają wszystkie bardzo smakowicie 🙂
Uwielbiam tę pastę, muszę spróbować zrobić ją w domu 🙂
Uwielbiam hummus! Ale sama jeszcze nie robiłam, muszę w końcu spróbować!
Pozdrawiam
AJ