Audyt Twojej Diety powie Ci zrobić, żeby osiągnąć cel. Sprawdź! >>

Humus antynowotworowy w trzech odsłonach

Humus – ta cudowna pasta kanapkowa, świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub do pieczonych warzyw. Podrzucam Ci 3 cudowne przepisy na humus klasyczny, humus paprykowy lub humus jarmużowy.

Humus

B10 W18 T15

Składniki:
200g ciecierzycy
10g pasty tahini
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
5g oliwy
szczypta soli
curry, papryka słodka i ostra, podpieczony w piekarniku jarmuż

Wykonanie:

Odsączoną i wypłukaną ciecierzycę zblenduj z pastą tahini, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, oliwą i solą. Pastę podziel na 3 części.

Do pierwszej dodaj curry i zblenduj ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody. Klasyczny podawaj z czarnuszką, te smaki cudownie się przenikają.

Do drugiej dodaj słodką i ostrą paprykę i zblenduj masę ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody.

Do trzeciej dodaj podpieczony delikatnie jarmuż (zobacz jak przygotować jarmuż, żeby nie zgorzkniał) lub świeżą bazylię i zblenduj masę ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody.

Przełóż 3 rodzaje humusu do pojemników i gotowe!

Humus

Jeśli nigdy nie jedliście, polecam! Ja uwielbiam klasyczny z czarnuszką do pieczonych warzyw, paprykowy na maxa dobry na kanapce z jajkiem, jarmużowy od jakiegoś czasu zastąpiłam bazyliowym i bardzo mi smakuje, zaraz po ukochanym pesto bazyliowym.

Powiązane posty

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *