To jest mój hit! Kulki jaglane w słodkiej pomarańczowej posypce bez cukru! Długo myślałam nad tym, jak zrobić słodką posypkę bez dodatku cukru i nawet słodzików. Udało się, a wszystko to zawdzięczam… zobacz sama. Pralinki wyszły bossssko. Przepis jest banalnie prosty, a powali każdego na kolana. Koniecznie wypróbuj, zero cukru, 100% przyjemności.
Kuleczki jaglane w słodkiej posypce
20 szt. – 1 sztuka 55 kcal
Składniki:
- 1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
- 1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego np. kokosowe
- łyżka ksylitolu/stewii
- 1-2 szt. batata
Przygotowanie:
Posypka: Bataty kroimy na cieniutkie plasterki i suszymy w piekarniku ok, 10-15 minut w 170 st. C. Dobrze wysuszone bataty mielimy w malakserze. Posypkę możemy przesiać przez sitko, jeśli chcemy żeby była bardzo drobniutka.
Kuleczki: Kaszę jaglaną przed ugotowaniem prażymy na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
Następnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku roślinnym np. kokosowym. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę słodzika naturalnego np. ksylitolu. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Z lekko ciepłej masy lepimy kulki i obtaczamy w posypce. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
9 Responses
Świetny przepis! Koniecznie muszę wypróbować, sama robisz zdjęcia ! Są smakowite 😉
Cały czas uczę się robić zdjęcia 🙂
Wyglądają świetnie! Pewnie tak samo smakują 🙂 Bardzo lubię kaszę jaglaną, może spróbuję zrobić takie kuleczki!
Patrząc na te zdjęcia aż mi ślinka cieknie! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, ale wyglądają tak apetycznie, że chyba spróbuję 🙂
Napełniła bym nimi brzuszek 😉
Zamiennik Raffaello
POZDRAWIAM:)
SZALONE-TRYBUTKI
To jest smaczne ? 🙂 Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Wygląda super, zdrowe składniki… tylko zrobić zakupy i wziąć się do roboty 🙂 Na prawdę zaciekawił mnie ten przepis.
Mniam, wyglądają apetycznie 🙂