Zapraszam na zielony sok! Taka zielona mikstura to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera (oprócz witamin) przeciwutleniacze, chlorofil, fitozwiązki i kwas foliowy. Wszytko to odżywia nasz organizm, chroni przed chorobami i wzmacnia odporność. Zanim jeszcze zaopatrzyłam się w wyciskarkę wolnoobrotową, piłam zielone koktajle. Teraz zdecydowanie bardziej wolę zielone soki – są pyszne, słodkie, a witaminy w nich zawarte szybko się przyswajają. Koktajle mają dużo błonnika, dlatego też z nich nie rezygnuję, ale pije je rzadziej. Poniżej znajdziesz najlepsze receptury na pyszne, zdrowe, zielone soki i koktajle. Połączenia owoców i warzyw w nich są idealne, koniecznie spróbuj!
1. Brokuły, awokado, pak choi
1 awokado, 1 kapusta pak choi, 3 różyczki brokułu – awokado blendujemy i mieszamy z wyciśniętym sokiem, ten kramowy sok obniży poziom złego cholesterolu we krwi.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, tryptofan.
2. Brokuły, ogórek, seler naciowy
1 Ogórek, 3 selery naciowe, 2 różyczki brokułu – jasnozielony sok gruntownie oczyści i wzmocni twój organizm.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzemionka, cynk, tryptofan
3. Brokuły, rukiew wodna, estragon
2 różyczki brokułu, 1pęczek rukwi wodnej, 8 świeżych liści estragonu – jeśli lubisz pikantne jedzonko ten sok jest dla Ciebie, wspaniale oczyści układ trawienny.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, tryptofan
4. Brokuły, zielona fasola, kapusta, olej sezamowy
3 różyczki brokułu, 25 strączków zielonej fasoli, liście z 1/2 główki kapusty, 1 łyż. oleju sezamowego – zbliża się sesja? egzamin? zaliczenie? Koniecznie spróbuj tego soku, poprawi sprawność twojego mózgu.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, wapń, magnez, mangan, fosfor, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3, tryptofan.
5. Rukiew wodna, rukola, pomidory
1pęczek rukwi wodnej, 85g liści rukoli, 5 pomidorów – kolejny strażnik naszej wagi, niskokaloryczny i zdrowy.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, likopen, sulforatan, tryptofan.
6. Smoothie z jogurtu naturalnego i rukwi wodnej z pieprzem cayenne
smoothie z jogurtu naturalnego (450 ml) i rukwi wodnej (1 pęczek) ze szczyptą pieprzu cayenne – kwaskowy jasnozielony koktajl wprost na drugie śniadanie.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk.
7. Ogórek, rukiew wodna, korzeń lukrecji
1 ogórek, pęczek rukwi wodnej, 1 korzeń lukrecji – rozluźni mięśnie, ugasi pragnienie i orzeźwi.
Witaminy: A, B3, B5,C, E, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, chrom, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzemionka, cynk, lecytyna, tryptofan.
8. Ogórek, limonka, spirulina
1 ogórek, 3 limonki, 2 łyżeczki spiruliny – szczypiący w język posmak zapobiega odwodnieniu, które często jest powodem zmęczenia.
Witaminy: B2, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, krzemionka, bioflawonoidy, kwas gamma-linolenowy, limonina, tryptofan.
9. Ogórek, selera naciowego, kiwi
1 ogórek, 4 łodygi selera naciowego, 2 kiwi – na wzdęcia i problemy trawienne.
Witaminy: B1, B2, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, tryptofan.
10. Ogórek, mięta, cukinia
garść mięty, 2 cukinie, 1 ogórek – na ochłodę, podawać z lodem!
Witaminy: B1, B2, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, sód, cynk, tryptofan.
11. Ogórek, mięta, jabłko
garść mięty, 4 jabłka, 1/2 ogórka – nie ma nic lepszego na zmęczenie, ten sok postawi Cię na nogi i odświeży umysł.
Witaminy: B1, B2, B3, C, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, sód, cynk, fruktoza, kwas jabłkowy, pektyna, tryptofan.
12. Szpinak,cebula, papryka
300g szpinak,2 cebule, 1 papryka – ten sok łączy w sobie trzy składniki przydatne w walce z tłuszczem.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, bioflawonoidy, kwercetyna, związki siarki, tryptofan.
13. Szpinak, pomarańcza, kiwi
300g szpinaku, 2 pomarańcze, 3 kiwi – mega dawka witaminy C, wzmacnia odporność i dodaje energii.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, bioflawonoidy, limonina.
14.Szpinak, jabłko
garść szpinaku, 1 jabłko – zapobiega anemii i zaparciom.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód, fruktoza, kwas jabłkowy, pektyna.
15. Natka pietruszki, cukinia, sałata
3 cukinie, garść natki pietruszki, liście z połówki sałaty – na chwilę relaksu i dla przespanych nocy.
Witaminy: B1, B2, B3, C, D, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk, chlorofil.
16. Natka pietruszka, jabłko, mięta
pęczek pietruszki, 1 jabłko, 2 listki mięty – idealne połączenie, koktajl dla włosów, skóry i paznokci.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód, fruktoza, kwas jabłkowy, pektyna.
17. Jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki,jabłko, cytryna
4 gałązki selera naciowego, pęczek natki pietruszki, liść jarmużu, 1 jabłko, 1/2 cytryny – gwiazdorski sok z selera naciowego, naprawdę ciekawy smak.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód.
18. Jarmuż, ogórek, gruszka
6 liści jarmużu, 1 ogórek, 1 gruszka – poprawia odporność, wspomaga pracę wątroby i jelit.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, fruktoza, sód.
19. Jabłko, szpinak, jarmuż, imbir, ogórek, zielona papryka, cytryny
2 jabłka, garść szpinaku, liść jarmużu, 1 cal korzenia imbiru, 1 ogórek, 1 zielona papryka, 1/2 cytryny – oczyszczający zielony sok, pozbądź się toksyn!
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód.
20. Tofu, awokado, mleko sojowe, pestki dyni
400 g miękkiego tofu, 1 awokado, 100 ml mleka sojowego, pestki dyni – nie sok, a koktajl dla równowagi ciała.
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, tryptofan.Te zielone soki są przepyszne, ale jeśli nie masz wyciskarki połączenia tych składników świetnie sprawdzą się także w koktajlach!!
Mam nadzieję, że sprawdzisz te soki z zielonych warzyw, które dostarczą Ci masę witamin i fitozwiązków!
_______________________________________________________
Zobacz inne przepisy na Soki i Koktajle.
7 Responses
Świetnie wyglądają. Na pewno spróbuję. 😉
Zapraszam —-> http://green0floor0.blogspot.com/
Świetne pomysły na soki! Z chęcią je zrobię jak będę miała odpowiednie składniki 🙂 Najbardziej zaciekawiły mnie soki o numerkach: 3, 4, 6, 10 i 15.
Pozdrawiam cieplutko
http://amistadtedaalas.blogspot.com/
świetne pomysły 🙂
Oooo jak one pychotnie wyglądają! Świetny post, przyda się bardzo:) ogórek, jabłko i mięta mnie kusi 🙂
Ile przepysznych i zdrowych inspiracji! Mam takie pytanie, jestem kompletnie zielona 😉 jeśli chodzi o przygotowywanie takich soków. Mam w domu sokowirówkę Zelmera, czy taki sprzęt się nada do robienia większości tych soków? Wybacz, że głupio pytam, ale nigdy nie rozumiałam tych różnic między sokowirówką, wyciskarką a blenderem i jakie warzywo gdzie najlepiej się nada.
Hej, ja na samym początku miałam sokowirówkę i wyciskałam wszystkie miękkie warzywa i owoce bez problemu. Takie zielone np. jarmuż, sałata moczyłam kilka godzin przed wyciskaniem oraz te twardsze np. marchewkę, buraki kroiłam w drobne paski i też moczyłam kilka godzin przed wyciskaniem. Każda sokowirówka powinna dać sobie radę z wszystkimi warzywami i owocami. Takie bardzo zbite warzywa i owoce z małą ilością wody jak np. banan, awokado na pewno nie przejdą przez sokowirówkę, próbowałam (haha) i zapchałam całą sokowirówkę bananem. Do takich warzyw i owoców najlepiej użyć blendera.
Niektórych połączeń nie znałam, zapisałam kilka pozycji do wypróbowania 🙂