Domowy fit blog czekoladowy bez wyrzeczeń? Czy to możliwe? O tak, mega czekoladowy i banalnie prosty blog czekoladowy w wersji fit. Dobra alternatywa dla tradycyjnych przepisów na blok czekoladowy.
Fit blok czekoladowy
Składniki
150-200 g gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao) np. użyj tej czekolady bez cukru
45 g oleju kokosowego
15 g ekspandowanego ziarna gryki
15 g ekspandowanego amarantusa
garść suszonych i drobno pociętych bakalii (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym.
- Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki: amarantus, grykę, bakalie i dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do pojemnika (lepiej większy, wtedy blok jest ładny płaski) i wkładamy do lodówki na 2-2,5 godziny.
- Kiedy masa zastygnie, kroimy na kawałeczki i gotowe!
- Gotowy blog przechowujemy w lodówce.
Jeśli masz w domu sporo ekspandowanego amarantusa i gryki możesz zrobić także ekspandowane batoniki.
2 Responses
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Bloki czekoladowe uwielbiam …
Uwielbiam zdrowe odpowiedniki rożnych deserów. Blok czekoladowy wygląda obłędnie. Przypuszczam, że smakuje jeszcze lepiej 🙂