Audyt Twojej Diety powie Ci zrobić, żeby osiągnąć cel. Sprawdź! >>

Jakie warzywa i owoce jeść w czerwcu?

Jakie warzywa i owoce jeść w czerwcu?

Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzywno-owocowej. Jeśli nie wiesz jakie świeże warzywa i owoce jeść w czerwcu, koniecznie sprawdź ten wpis! Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców, bo ich sezon często jest bardzo krótki.

Jakie warzywa i owoce jeść w czerwcu?

Szparagi – sezon trwa krótko, rozpoczyna się w drugiej połowie maja i trwa do drugiej połowy czerwca. Dobrze przyrządzone szparagi są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Przyrządzisz z nich pyszną zupę krem, omlet, czy tartę. Polecam Ci moje 3 sprawdzone przepisy ze szparagami.

Rabarbar – dostępny jest już od maja i mimo że jego sezon trwa całe lato to z naturalnych upraw stosuje się go do końca czerwca, później kłącza stają się gorzkie.

Bób – strąki z ziarnami bobu zbiera się od końca maja do początku lipca. Bób można jeść na surowo, ale mi najlepiej smakuje w formie pesto z makaronem lub w formie pasty na kanapkę.Młode ziemniaki – maj i czerwiec to miesiące młodych ziemniaków, cudownie smakują z jogurtem naturalnym i ziołami 🙂

Rzodkiewka – końcówka maja to początek sezonu na rzodkiewkę, więc w czerwcu przypada jego pełnia 🙂 kto lubi ten lekko pikantny smak w tym okresie jest prze-szczęśliwy.

Sałata – sałata zasiana w ogrodzie wczesną wiosną, o ile sprzyjają ku temu warunki, będzie dostępna już w czerwcu. Najczęściej jednak dostępna o tej porze roku sałata pochodzi z upraw szklarniowych.

Szpinak baby– nieprzetworzony szpinak z uprawy domowej jest dostępny od maja do października. Mega smaczne są zielone koktajle na bazie szpinaku, można go również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy w zamrażalniku.

Botwina – sezon trwa od maja do września. Jadalne są zarówno liście jak i łodygi, które wykorzystywane są do chłodnika z botwinki oraz do sałatek.

Groszek zielony/cukrowy – pojawia się pod koniec miesiąca czerwca, a jego smakiem możesz delektować się przez całe lato. Groszek cukrowy jest szlachetniejszą odmianą, ponieważ można zjadać go razem ze strąkami, zwykły zielony groszek ma w budowie strąku wyściółkę pergaminową, przez co nie jest jadalna.

Owoce w czerwcu

Truskawki – czerwiec to zdecydowanie miesiąc truskawek. Sezon jest krótki i łatwo jest go przegapić! Truskawki są niskokaloryczne i mega smaczne, nie znam nikogo, kto nie lubiłby truskawek. Zobacz co możesz z nich przygotować: 20 zdrowych przepisów z truskawkami

Poziomki – jak truskawki to i poziomki, a w zasadzie powinnam powiedzieć odwrotnie, bo to truskawki powstały z poziomek! Owoce te nawet w sezonie nie należą do najtańszych, ale świetnie radzą sobie w doniczkach na balkonie!

Czereśnie – jeśli pogoda dopisuje, wczesne odmiany czereśni obficie owocują już w pierwszych tygodniach czerwca. Dzięki różnorodności odmian czereśniami możemy się rozkoszować nawet do początku sierpnia.

Wiśnie – tak jak i czereśnie, wiśnie w zależności od odmian zaczynają owocować już w czerwcu, a sezon trwa do początku sierpnia.

Agrest – nieśmiało dorzucam do tego zestawienia agrest, choć pełnia sezonu przypada na lipiec.

Maliny – koniec czerwca to rozpoczęcie sezonu na maliny. Dzięki różnorodnym odmianom sezon trwa do późnej jesieni. Zagłębie malin to moja Lubelszczyzna!Kolejny wpis z tej serii: Jakie warzywa i owoce jeść w lipcu?

Kochani! Korzystajcie z sezonu warzywno-owocowego, nie przegapcie szparagów, bobu, rabarbaru, truskawek i poziomek – te warzywa i owoce mają naprawdę krótki sezon.

Powiązane posty

9 Responses

  1. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów, muszę to zmienić ja je jeszcze znajdę 🙂 co do bobu to nie miałam pojęcia, że można go jeść na surowo, ja zawsze gotuję. młode ziemniaczki z koperkiem uwielbiam 🙂

  2. Truskawki już zaczęłam wcinać, ale malin jeszcze nie widziałam. Na pewno będę czaić się na bób. Dzisiaj uznałam, że niezła ze mnie gapa, bo jakoś nigdy nie kupuję rabarbaru i szparagów, więc trzeba to zmienić, bo nie ma nic lepszego niż świeże owoce i warzywa!

  3. Witam,

    Dzięki wpisowi już wiemy co będziemy jedli na obiad w długi weekend:) Człowiek zapomina o tym co jadał kiedy jeszcze nie był tak zabiegany. A przecież kopiec ze szparagami kiedyś mieliśmy w swoim ogrodzie ehh… Piękne czasy.

    Najlepsze połączenie z listy: młode ziemniaczki + szpinak + dodatek / ziemniaczki + sałata ze śmietaną + jakiś dodatek

    Zupa szparagowa jako pierwsze danie ;))))

    Oczywiście jako napój kompocik z rabarbaru:)

    Coś pięknego,
    Dziękujemy!

    Pozdrawiamy

  4. Nie próbowałam jeszcze bobu w formie pesto ani pasty. Musze koniecznie spróbować bo forma podstawowa jakoś nie bardzo mnie przekonuje, a wiem że jest zdrowy. Za to owoce i inne warzywa namiętnie spożywam w formie koktajli i soków. Coś pysznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *