Dieta wegetariańska 1600 kcal, przepyszny wegetariański jadłospis. Proste i lekkie posiłki idealne na lato. Dawno nie było świeżych jadłospisów, więc przychodzę z wyjątkowo smaczną propozycją 🙂
Wegetariański jadłospis 1600 kcal
Kanapki z pastą awokado 358 kcal
Składniki:
1/2 awokado
1 mały ząbek czosnku
sól, sok z cytryny
1 jajko
2 kromki chlebka pumpernikiel
warzywa sezonowe: szczypiorek, pomidorki koktajlowe, ogórek, itp.
Przygotowanie pasty awokado: Połowę awokado oddziel od skóry, rozgnieć widelcem lub blenderem na gładką masę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pastę solą oraz sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.
Jajko ugotuj na twardo i pokrój w plasterki.
Na chlebku rozsmaruj pastę z awokado, połóż jajko, szczypiorek i np. pomidorki koktajlowe.
Jajko ugotuj na twardo i pokrój w plasterki.
Na chlebku rozsmaruj pastę z awokado, połóż jajko, szczypiorek i np. pomidorki koktajlowe.
Pudding chia 407 kcal
Składniki:
brzoskwinia
2-3 łyżki nasion chia
2-3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka syropu z agawy
świeże owoce do przybrania
Przygotowanie: Zblenduj świeże brzoskwinie, mus brzoskwiniowy przełóż do kubeczka i pozostaw na 10-15 min. W tym czasie wymieszaj nasiona chia z mlekiem i syropem z agawy. Pozostaw chia na 15 minut w lodówce., po tym czasie powtórnie wymieszaj pudding, przełóż do kubeczka z musem brzoskwiniowym i pozostaw jeszcze na kilka minut.
Do gotowego puddingu przed podaniem dodaj sezonowe owoce.
Do gotowego puddingu przed podaniem dodaj sezonowe owoce.
Buddah Bowl 578 kcal
Składniki:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
pomidor żółty
ogórek
1/4 awokado
2 duże kotlety kalafiorowe lub 4 małe
ciecierzyca pieczona: oliwa z oliwek, papryka słodka, papryka ostra, sól
jogurt naturalny
ząbek czosnku
koperek
pierz i sól
pomidorki koktajlowe
pomidor żółty
ogórek
1/4 awokado
2 duże kotlety kalafiorowe lub 4 małe
ciecierzyca pieczona: oliwa z oliwek, papryka słodka, papryka ostra, sól
jogurt naturalny
ząbek czosnku
koperek
pierz i sól
Przygotowanie ciecierzycy:
Dzień wcześniej na noc namocz cieciorkę, następnie wypłucz i ugotuj ją do miękkości. Osusz ciecierzycę i wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek oraz przyprawami: słodką i ostrą papryką oraz solą, Pozostaw na 30 minut do godziny, następnie piecz w piekarniku max 20 minut w temp. 180 st C.Kotlety kalafiorowe
Dzień wcześniej na noc namocz cieciorkę, następnie wypłucz i ugotuj ją do miękkości. Osusz ciecierzycę i wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek oraz przyprawami: słodką i ostrą papryką oraz solą, Pozostaw na 30 minut do godziny, następnie piecz w piekarniku max 20 minut w temp. 180 st C.Kotlety kalafiorowe
Przygotowanie warzyw:
Umyj i pokrój warzywa: sałatę, awokado, pomidory i ogórka.
Prawidłowe mycie warzyw:
Przez 5-10 minut mocz warzywa/owoce w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego (1 łyżka na 4 l wody lub 1/4 filiżanki na pełen zlew wody – „Odżywianie dla zdrowia” P. Pitchford). Następnie przez kolejne 5-10 minut mocz je w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek sody kuchennej. Na koniec przepłucz w czystej wodzie.
Przygotowanie sosu:
W sosjerce wymieszaj jogurt naturalny, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i świeży koperek.
Wszystkie produkty umieść w dużej misce, polej je sosem i wymieszaj.
Krem ze szparagów 272 kcal
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
1 mały seler
2–3 ziemniaki
2–3 marchewki
jasna część pora
odrobina papryki jalapenio
1–2 liście laurowe
ziele angielskie, sól, pieprz
Przygotowanie: Seler, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki nie musisz kroić. Podpraż je przez chwilę w garnku. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej 1,5 litrem wody i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Na końcu dodaj szparagi i gotuj do ich miękkości (by zachować zielony kolor szparagów, nie przykrywaj garnka).
Gdy całość będzie miękka, wyjmij z garnka liście laurowe, ziele angielskie oraz marchewkę. Dodaj papryczkę jalapeno i zmiksuj na krem. Gotowy krem dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z dodatkiem pieczonej cieciorki.
Daj znać jak podoba Ci się ta dieta wegetariańska 1600 kcal! A jeśli jesteś zwolenniczką 4 posiłków dziennie (to według mnie optymalna ilość!), chcesz zdrowo się odżywiać i mieć pod kontrolą wszystkie makroskładniki. Sprawdź moją DIETĘ SYSTEMOWĄ 🙂
10 Responses
Ale pyszności! 🙂
Jadłabym wszystko 🙂
Krem mmm 🙂
O tak, ten krem jest wyjątkowo dobry! Lekko pikantny z tymi chrupkami z cieciorki super. Polecam!
Pyszne pomysły, sama nie raz robię podobne rzeczy 🙂 Muszę spróbować kremu!
Jak widać można smacznie i zdrowo!
Super propozycje, zdrowe i kolorowe, chętnie się skuszę 🙂
Zdjęcia są mega apetyczne!
Szkoda że nie ma podanego makro. A jeśli chodzi o owoce do przybrania można wziąć 3 sztuki albo pół talerza. Jeśli podana jest kaloryczność posiłku to z uwzględnieniem jakiej ilości?
Pisałam o tym 🙂 chodzi o garstkę owoców tz. tyle ile się zmieści w ręku – jeśli mamy jabłko, brzoskiwnie itp. to nic więcej się nie zmieści jeśli mamy maliny, borówki to mamy w garstce ok 30-40 g nie więcej