Uwielbiam pancakes, domowe są najlepsze! Dziś podrzucam Wam 3 moje sprawdzone i proste przepisy. Są przepyszne. Z owocami, bez glutenu lub bez cukru – do wyboru do koloru. Na pewno wśród nich znajdziesz swojego ulubieńca!
Pancakes z miodem i bananem
Składniki:
- 50 g płatków jęczmiennych
- 50 g płatków żytnich
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- 1/2 banana
Wykonanie: Płatki jęczmienne i żytnie mielimy. Białko jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko, zmielone płatki, mleko, miód i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju do smażenia. Gotowe pancakes przekładamy bananem i polewamy miodem.
Pancakes z 3 składników
Składniki:
- Banan
- 2 jajka
- Łyżka płatków owsianych
Wykonanie: Całość blendujemy i smażymy na odrobinie oleju kokosowego. Placuszki przekładamy owocami i polewamy musem truskawkowym
Dodatki:
mus truskawkowy – truskawki blendujemy z łyżeczką syropu z agawy, następnie przecieramy wszystko przez sito i podgrzewamy w rondelku.
Pancakes kakaowe z malinami i kokosem
Składniki:
- 3 jajka
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka kakao
- czubata łyżka mąki kokosowej
- łyżeczka ksylitolu
- szczypta sody
Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z ksylitolem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy intensywnie aż otrzymamy gładka konsystencje.
Smażymy na odrobinie oleju kokosowego nierafinowanego
Idealne z malinami, kokosem lub wiórkami kokosowymi i odrobiną syropu z agawy (mniej niż łyżeczka).
6 Responses
Kakaowe z malinami i kokosem to zdecydowanie moje smaki 🙂
O tak uwielbiam i sama korzystam z podobnych przepisów <3
Ale mam teraz na nie smaka, tylko żeby ktoś mi je jeszcze zrobił ;D
Yummy 😀 Same pyszności 🙂
Koniecznie muszę wypróbować 3 przepis 🙂
Świetne, muszę wypróbować! 🙂