Śniadania białkowo-tłuszczowe są coraz bardziej popularne i modne, ale czy ta moda ma sens? Czy śniadania białkowo-tłuszczowe mają więcej zalet niż te z węglowodanami? I jakie właściwie zalety ma śniadanie białkowo-tłuszczowe?
Dla kogo śniadania białkowo-tłuszczowe?
- dla osób, które chcą zredukować wagę i tych którzy mają problemy ze zrzuceniem zbędnych kilogramów,
- cierpiących na insulinooporność,
- mogą pomóc tym, którzy są wiecznie głodni,
- dla tych, którzy czują senność i zmęczenie po śniadaniu węglowodanowym,
- dla osób mających problemy ze snem i wybudzaniem się,
- ćwiczący po południu lub wieczorem,
- dla tych, co chcą wprowadzić zdrową rutynę.
Dla kogo nie?
- Wegan (chociaż w moim ebook’u znajdą się opcje także i dla tej grupy),
- osób trenujących rano,
- maratończyków,
- osób z wysokim cholesterolem, chyba że będą pilnować odpowiednich tłuszczów w śniadaniu.
Dlaczego warto jeść śniadania białkowo-tłuszczowe?
- pomagają w redukcji wagi,
- zmniejszają uczucie głodu,
- pomagają kontrolować apetyt w ciągu dnia,
- dają dłuższe uczucie sytości,
- nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy i insuliny we krwi po posiłku,
Jakich efektów możesz się spodziewać jedząc regularnie zdrowe śniadania białkowo-tłuszczowe:
- niektóre źródła podają, że poprawia się gospodarka hormonalna,
- wyrównuje się poziom glukozy we krwi,
- nie ma uczucia zmęczenia po posiłku i ochota na słodkie,
- zwiększa się efektywność spalania tkanki tłuszczowej podczas diety odchudzającej,
- ogólna poprawa zdrowia i samopoczucia o ile pozostałe posiłki są równie zdrowe.
Jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe?
Nie istnieje książkowa gramatura idealnego śniadania białkowo-tłuszczowego, ale zakłada się że węglowodany powinny stanowić maksymalnie 15-20% śniadania. Pozostała część do białko i tłuszcze. Problematyczny może być także dobór produktów i przygotowanie takiego śniadania w zdrowej wersji. Trzeba uważać na spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz przetworzonego mięsa – to nie jest korzystne dla zdrowia.
Zobacz śniadania na moim blogu!
Co zjeść na śniadanie białkowo-tłuszczowe zamiast jajka?
Jajko to świetny składnik śniadań białkowo-tłuszczowych, ma dużo białka i odpowiednią ilość tłuszczu. Zamiast niego możemy również wybrać dobrej jakości ryby, mięso lub twaróg wiejski. Świetną alternatywą może być wysokiej jakości odżywka białkowa. W moim ebook’u znajdziesz 11 przepisów – koktajli, dań na słodko lub na słono z wykorzystaniem odżywki białkowej. Mogą to być również wegańskie odżywki białkowe!
Zdrowym źródłem tłuszczu może być awokado, tłuste ryby, nasiona i ziarna oraz oleje z dobrą proporcją omega 3:6.
Przeczytaj także: Najzdrowsze oleje świata – jaki olej wybrać?
Jak komponować bardzo zdrowie śniadania BT, które będą oparte o zdrowe tłuszcze i zdrowe źródła białka?
Bezpośrednią odpowiedź na to pytanie znajdziesz po zalogowaniu na platformę dietasystemowa.pl
Osobiste doświadczenia ze śniadaniami białkowo-tłuszczowymi
Kiedyś nie wyobrażałam sobie życia bez owsianki z mlekiem na śniadanie. Jadłam ją codziennie i trochę zajęło mi zanim zrozumiałam, że to właśnie ona jest przyczyną mojego znużenia i senności rano. To nie był jedyny efekt, miałam także bardzo wzdęty brzuch i trudności ze zrzuceniem tłuszczyku. Myślę, że taka forma śniadania napędzała także moje późniejsze napady ochoty na słodkie… Teraz dzień zaczynam od szklanki wody z cytryną, czasami dodaję jeszcze pieprz cayenne. Następnie zjadam śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jeśli mam czas, jem je w domu, jeśli nie przygotowuje koktajl białkowo-tłuszczowy (z przepisów z mojego ebooka) i śniadanie jem dopiero w pracy. Ten model sprawdza się u mnie idealnie! Z owsianki również nie muszę rezygnować. Po wielu eksperymentach powstał przepis na keto owsiankę i owsiankę kokosową (obie dostępne w ebooku).
Po śniadaniach białkowo-tłuszczowych w ogóle nie jestem senna! Zauważyłam także, że jestem dłużej syta. Przesunęłam także śniadanie na ok. 1-2 godziny od wstania z łóżka i taki odstęp czasu jest dla mnie idealny. Nie chcę wracać do śniadań węglowodanowych. Większe ich spożycie przesunęłam na godziny popołudniowe i około-treningowe, dzięki temu mam power na treningu.
2 Responses
Chudnięcie nie jest dla mnie, ale jajka jem bardzo często 🙂 nie mogę jeść nabiału, więc te jajka w sumie w jakiś sposób mnie ratują 😉
Ja mam podobnie, jajka to świetna baza do wielu wielu dań.