Świąteczne Pierniczki to coroczna tradycja! Mimo, że słodkości nie należą do najzdrowszych przysmaków, takie pierniczki BEZ LUKRU stanową świetną alternatywę dla ciężkich słodkich wypieków świątecznych. Przy tak smacznych ciasteczkach lukier jest zbędny, szczególnie ten gotowy kupiony w sklepie, zawierający mnóstwo chemii – barwników, które w większości są rakotwórcze. Wiem, że takie polukrowane pierniczki wyglądają ślicznie, ale takie „ulepszone” wersje nadają się jedynie jako ozdoby na choinkę. Zapraszam do wypróbowania bardzo szybkiego i sprawdzonego przepisu na pierniczki, którym trudno jest się oprzeć.
Świąteczne Pierniczki
Składniki:
- 2 jajko
- 130 g masła
- 120 g ciemnego miodu
- 150 g mąki jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki żytniej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- łyżka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Przepis:
- Jajka lekko roztrzep, dodaj miękkie masło, miód. Całość utrzyj na puszystą masę.
- Dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wyrób ciasto.
- Blat posyp sporą ilością mąki, rozwałkuj ciasto i wytnij pierniczki
- Piecz w temperaturze 170°C przez 7-8 minut.
- Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków, im cieńsze ciasto, tym krócej trzymaj pierniczki w piekarniku.
4 Responses
Jeszcze nie robiłam pierniczków, na razie tylko ciasteczka maślane 🙂 Nieudekorowane też wyglądają ładnie, ale ja zawsze polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałów 😀
Świetny pomysł z tą czekoladą i płatkami migdałowymi, ale mam nadzieję, że wybierasz czekoladę gorzką z dużą zawartością kakao 😉
Mniaaam <3 Ja piekłam niecały tydzień temu kilka blach, a już się prawie skończyły. Uwielbiam pierniczki!
Piękne zdjęcia:) Pierniczki wyglądają smacznie:)