Podczas grillowania często pada pytanie czy grillowanie jest zdrowe? Wszystko zależy jednak od tego w jaki sposób i co grillujemy, więc na szczęście nie musimy rezygnować z tej przyjemności.
Pewne jest to, że grillowanie „odchudza potrawy”, a wszystko dzięki powolnemu procesowi wytapiania się tłuszczu nad rozgrzanymi węglami. Dzięki temu mięso traci nawet do 20% tłuszczu. Przyjrzyjmy się temu bliżej:
Do warzyw dodajcie zawsze odrobinę oliwy z oliwek i swoje ulubione zioła, wzmocni to ich smak i zapach. Na to czy nasza potrawa z grilla będzie zdrowa składa się kilka ważnych punktów.
- Po pierwsze sposób rozpalania grilla.
- Po drugie ważne jest co grillujemy.
- I po trzecie jak grillujemy.
Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie poniżej. Przygotowałam dla Was podstawowe zasady zdrowego grillowania.
15 Responses
super to napisałaś 🙂 ja uwielbiam ryż, mogłabym go jeśc codziennie 🙂 a warzywka z grilla są przepyszne 🙂 za mięsem nie przepadam 😀
nie wiedziałam, że jedzenie grillowane jest mniej kaloryczne 😀 fajnych i ciekawych rzeczy się tu dowiedziałam 😀 ja miałam wczoraj rozpocząć sezon na grillowanie, ale niestety pogoda nie dopisała i nic z tego nie wyszło 🙂 pozdrawiam i obserwuję :))
Pierwsze grillowanie już za mną, standardowo była kiełbaska i skrzydełko 🙂 Muszę następnym razem koniecznie dodać warzywa! 🙂
Fajny wpis i na pewno będę tutaj częściej bywać ! Ja już zaobserwowałam , teraz Ty ! <3
Jeszcze w tym roku nie grillowałam – niestety pogoda w moim regionie nie rozpieszcza ;(
Osobiście bardzo lubię potrawy z grilla i myślę że zastosuję się do kilku zasad które przytoczyłaś w tym poście.
Dziękuję za odwiedziny, ja także zaobserwowałam i będę regularnie zaglądać 😉
dobrze że podałaś ile co ma kcal 😀
Obserwuję i liczę na rewanż 😀
http://photo-andyou.blogspot.com/
Mmm cudowne zdjęcia. Aż zgłodniałam 🙂 I zazdroszczę grilla, ja jeszcze w tym roku nie grillowałam, nie ma jeszcze odpowiedniej pogody na grilla.
ja już pierwsze grillowanie zaliczyłam 🙂 osobiście grilluję bez użycia tłuszczu i chude mięso. chętnie robię dla siebie szaszłyki z piersi kurczaka i różnych warzyw, lub, np. marunuję mięso i warzywa w przyprawach na minimum na kilka godzin przed grillem i później wszystko poporcjowane piecze się w folii [wychodzi wspaniale przyprawione i soczyste]
Sezon grillowy rozpoczęty to takie wskazówki są bardzo cenne. Na pewno skorzystamy jak najdzie nas ochota na kiełbaskę :))))
http://fitdevangel.blogspot.com/
uwielbiam szaszłyki, pysznie wyglądają, mniammm
wspaniale, że grilowane potrawy są mniej kaloryczne!
Szaszłyki wyglądają świetnie. Jak tylko pogoda się jeszcze trochę poprawi to takie przygotuję :).
Zawsze lubiłam grillowane potrawy, szczególnie pierś z kurczaka i różne warzywa 😉
niezwykle smakowicie to wygląda:)
wygląda bardzo smakowicie:) lubię szaszłyki 🙂