Lato, słońce, upał i wakacje. W takich chwilach jedyne o czym się marzy to odrobina ochłody, a nic nie chłodzi lepiej niż lody! Tylko jak zjeść lody i nie mieć wyrzutów sumienia? Odpowiedź jest prosta – zrobić je samemu, wykorzystując owoce sezonowe lub egzotyczne i nie dodawać cukru. Mam dla Ciebie dwie propozycje na smaczne dietetyczne lody truskawkowe i brzoskwiniowe.
Czego potrzebujesz:
- owoce
- jogurt naturalny
- woreczki do mrożenia
- pojemnik do mrożenia
- malakser/blender z funkcją kruszenia lodu (konieczne!)
1. Lody truskawkowe:
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 banan
- mleczko kokosowe
Wykonanie: Owoce myjemy i kroimy na kawałeczki. Następnie przekładamy do woreczka i mrozimy min. 4-5 godzin. Po tym czasie wciągamy zamrożone owoce i chwilę czekamy, aż owoce trochę rozmarzną.
Do malaksera/blendera wrzucamy owoce oraz jogurt maturalny i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest wystarczająco zmrożona, przekładamy ją do pucharków za pomocą łyżki do lodów, a jeśli nie – masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 0,5-1 godzinę i po tym czasie robimy ładne lodowe kule. Do pucharków wkładamy kilka pociętych truskawek, dodatkowo lody możemy udekorować startą gorzką czekoladą i listkami mięty.
2. Lody brzoskwiniowe:
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 1 banan
- mleczko kokosowe
Wykonanie: Jak powyżej! Pamiętaj, żeby obrać brzoskwinie ze skórki.
5 Responses
Idealny pomysł na te upalne dni 😉
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pocieszają mnie te lody z jogurtem. Tak trudno jest się oprzeć lodom w tak upalne dni! Ze zwykłymi to raczej trudno być fit 🙂
Piękne, smaczne i proste ♥
Zapraszam do mnie!
Świetny pomysł, a jakie są w smaku? Truskawki można zastąpić malinami? 🙂
Są mega dobre w smaku! Ochłoda i słodycz <3 Z truskawkami polecam w 100%
Maliny to też świetny pomysł, ale mają większe pestki więc niektórym może to przeszkadzać i trzeba by było się ich wcześniej pozbyć.