Nasiona chia zwane inaczej szałwią hiszpańską, zdobyły niedawno dużą popularność. Są uznawane za superfood’s nieprzypadkowo, bo zawierają potężną dawkę wartości odżywczych, przede wszystkim: wapnia, manganu, magnezu i fosforu. Zawierają również w mniejszych ilościach cynk, witaminę B3 (niacyna), potas, witaminę B1 (tiamina) i witaminę B2. Podobno chia pełne są przeciwutleniaczy. Istnieje także teorię, że chia odchudza! Ale prawda jest taka, że to tylko plotki. Ten odchudzający status przyznano nasionom chia ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka. Niemniej jednak warto zamiast niezdrowego deseru sięgnąć po pudding chia.
1. Pudding chia z musem truskawkowym
(mocno truskawkowy, lekko słodki)
Składniki na 2 porcję:
3 łyżki nasion chia
2/3 puszki płynnego mleczka kokosowego
300 g truskawek (np. mrożonych)
2 łyżeczki syropu z agawy
Przepis: Nasiona chia ubijamy z mleczkiem kokosowym, im więcej nasion tym pudding będzie gęściejszy, konsystencja zależy też od rodzaju/jakości mleczka kokosowego. Taką mieszankę zostawiamy na 5 minut żeby nasiona napęczniały. Truskawki blendujemy z odrobiną syropu z agawy. Łączymy dwa składniki w szklance. Jeśli pudding jest bardzo sztywny przełóż go do szklanki i na wierzch wlej mus, jeśli pudding jest bardzo rzadki warstwy w szklance ułóż odwrotnie. To naprawdę świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi z książki „Karolina odNowa„.
2. Kokosowy pudding chia z musem mango
(mega słodki z nutą kokosową, BOMBA KALORYCZNA)
Składniki na 2 porcje:
6 łyżek nasion chia
woda z 2 świeżych kokosów
80 g chudego twarogu mielonego
małe mango
twarde jabłko
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Przepis:
1 warstwa: Olej kokosowy rozpuszczamy z łyżeczką miodu, czekamy aż lekko przestygnie i mieszamy z nasionami chia oraz połową wody z jednego kokosowa. Taką mieszankę odstawiamy na 1 godzinkę pod przykryciem już w szklance/słoiku do lodówki, aby mieszanka stężała.
2 warstwa: W tym czasie blendujemy mango, jabłko i połowę pozostałej wody z kokosa.
3 warstwa: Wodę z drugiego kokosa miksujemy z chudym mielonym twarogiem i nasionami chia.
Wszystkie warstwy przekładamy jedna po drugiej w stylowym słoiczku/szklance.
3. Borówkowy pudding chia
(winny, mało słodki)
Składniki na 2 porcję:
3 łyżki nasion chia
250 ml mleka orzechowego (np. z nerkowców)
1/2 gęstego mleczka kokosowego ( ok. 200 ml)
1/2 łyżeczki miodu
borówki
banan
Przepis: Nasiona chia zalewamy mlekiem orzechowym, mleczkiem kokosowym i 1/2 łyżeczki miodu. Całość ubijamy aż zgęstnieje.
Borówki z bananem blendujemy na mus. Obie masy łączymy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
_
8 Responses
Wszystkie trzy do mnie przemawiają i ślinka mi cieknie na ich widok <3
Kochana mogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ?
Bardzo mi zależy :*
Spadłaś mi jak z nieba z tym postem. Jakiś czas temu kupiłam nasiona chia, ponieważ słyszałam bardzo dużo pozytywnych rzeczy na jego temat. Niestety pudding przygotowałam tylko raz, jakoś nie przypadł mi jego smak. Jutro kupię truskawki i spróbuję twojej propozycji. Może znów się do nich przekonam…
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie! 🙂
MARYSIAWOJCIK.BLOGSPOT.COM
Lubię raz na jakiś czas zjeść sobie taki pudding, głównie z mrożonymi malinami lub truskawkami, bo tylko to mam w zamrażarce 🙂 Świetne pomysły 🙂
Świetne przepisy! Muszę je jak najszybciej wypróbować 😉
Zwykle robiłam pudding czekoladowo-bananowy, ale chętnie skuszę się latem na truskawkowy i borówkowy 😉
Nie powiem, że uwielbiam nasiona chia, wolę zdecydowanie nasz polski produkt jakim jest siemię lniane. jednak zdaję sobie sprawę, że chia posiadają bardzo dużo składników odżywczych, dlatego też staram się je dodawać do granoli, którą następnie jem z jogurtem naturalnym.
Twoje propozycje wyglądają fantastycznie i mają bardzo duża wartość odżywczą.
muszę sobie taki zrobić, bo narobiłaś mi ogromnego smaku!
Inspirujesz 🙂
a na dodatek piękne zdjęcia.