Żeby ustrzec się przeziębienia, grypy, infekcji, trzeba mieć bardzo dobrą odporność. Jak podnieść odporność? Trzeba zadbać o siebie i swoją dietę.
1. Zadbaj o jelita
Za naszą odporność odpowiada układ immunologiczny, ale to w naszych jelitach odbywa się decydująca „walka”. Nasza (zdrowa) mikroflora dba, żeby cały nasz organizm działał poprawnie, a kosmki jelitowe stanowią naturalną barierę dla szkodliwych substancji. Musisz też wiedzieć, że witaminy wchłaniają się w jelitach! Jeśli Twoje jelita są zdrowe i działają dobrze to cały Twój organizm działa tak jak trzeba.
Żeby zadbać o zdrowe jelita należy zadbać o zdrową dietę – unikaj wysoko przetworzonego jedzenia, pokarmów, na które jesteś wrażliwa np. gluten, laktoza itp., produktów zawierających kwas fitynowy (np. płatki zbożowe), produktów zawierających metale ciężkie i innych zanieczyszczonych produktów.
Do diety włącz:
- kiszonki – najlepszy probiotyk
- kefir – choć eksperyment przeprowadzony przez dziennikarkę z programu „Cała prawda o jedzeniu” nie wykazał, że po codziennym piciu kefiru przez miesiąc flora bakteryjna ulegnie zmianie to i tak kefir jest na tyle bogatym produktem w składniki odżywcze, że warto go pić
- papaja – związki (papaina i bromelaina) zawarte w papai dbają m.in. o szczelność jelit
- babka płesznik – bardzo dobre źródło błonnika i pomaga przy pracy jelit
- prebiotyki i pobiotyki – po przebytej chorobie i przyjmowaniu antybiotyku, często potrzebujemy odbudować naszą florę bakteryjną, wtedy należy przyjmować preparaty apteczne
2. Bądź aktywna fizycznie
Zbyt intensywny wysiłek fizyczny może obniżyć naszą odporność, ale odpowiednio dobrana, codzienna aktywność świetnie wpłynie nie tylko na nasze samopoczucie, ale także i zdrowie.
Ruch na świeżym powietrzu to świetna forma aktywności – dotlenia organizm, relaksuje, poprawia humor i hartuje organizm. Należy jednak pamiętać o dopasowaniu ubrania do pogody i formy aktywności.
3. Wysypiaj się
Podczas snu nasz organizm się regeneruje. Jedni potrzebują 6 godzin snu inni (tak jak ja) 8. Najważniejsze to pozwolić organizmowi się zrelaksować i zregenerować.
4. Zadbaj o rozgrzewającą dietę
W rozgrzewającej diecie powinny znaleźć się rozgrzewające pokarmy. Jesień i zima to czas zmiany diety – powinna wyglądać inaczej niż latem i wiosną. Rezygnujemy z dużych ilości owoców, które wychładzają organizm na rzecz warzyw korzeniowych, rozgrzewających przypraw, herbatek ziołowych i pysznych zup krem na bazie jesiennych zbiorów (dyni, pora, kalarepy itp.).
5. Porzuć używki
Alkohol, papierosy, czy kawa niszczą witaminy, mikroelementy i antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Ale nie tylko te (oczywiste), wyżej wymienione używki szkodzą naszemu zdrowiu i obniżają odporność. Wrogiem odporności jest także rafinowany CUKIER, ale to temat na osobny wpis. Porzuć używki i wprowadź do diety więcej oczyszczających pokarmów: warzyw, owoców, nasion, orzechów itp.
Kochani, jak z Waszą odpornością? Wiecie już jak podnieść odporność, do dzieła.