Te dietetyczne bułki twarogowe są idealne na drugie śniadanie. Wypróbujcie ten przepis! Proste dietetyczne i z wysoką zawartością białka, dla każdego kto lubi twaróg. Bułeczki wyszły pyszne, najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Kiedy ostygły zrobiły się trochę twardsze, ale nadal nadawały się do zjedzenia zarówno na słodko jak i na słono.
Dietetyczne bułki twarogowe
Przepis na 6 małych bułeczek:
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
1 jajko - 100 g mąki pszennej
- 150 g mąki razowej żytniej
- 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia (lub bez)
- 1/2 łyżeczki soli
- Twaróg ucieramy z jajkiem i solą, najlepiej wykorzystać do tego malakser/blender.
- Mąkę mieszamy z odrobiną proszku do pieczenia i łączymy z utartym twarogiem.
- Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy małe bułeczki i pieczemy w piekarniku. Moje bułeczki piekły się w piekarniku z termoobiegiem około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smaczne i zdrowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Świetna opcja na śniadanie w wersji na słodko lub słono.
8 Responses
Ładnie wyglądają 🙂 Na przyszły weekend będę w domu to spróbuję zrobić 🙂
Ale bym sobie je zjadła 🙂
Moja mama tez robi identyczne. Są pyszne 😉
liveteen17.blogspot.com
ale smacznie wygląda! 🙂
Ale cudne! 🙂
Wyglądają super 🙂 do tego zdrowe i niskokaloryczne 🙂
W przepisie jest napisane, że "Twaróg ucieramy z jajkiem i solą", a w składnikach jajo nie było wymienione 😉 Więc takie pytanie trzeba całe jajo ? I jeszcze jedno czy zamiast mąki razowej można użyć kukurydzianej ? Bo nie mam jej teraz na stanie a bardzo chciałabym zrobić te bułeczki.
Tak, 1 całe jajko ucieramy z twarogiem, umknęło mi w składnikach. Nigdy nie używałam mąki kukurydzianej, ale myślę że bez problemu takie bułeczki wyjdą również z mąki kukurydzianej.