Hej! Pokaże Ci, że zdrowe żywienie jest proste i smaczne! Najważniejsza zasada – to co przestajesz jeść jest wazniejsze od tego, co jesz. To motto powinno wyjaśnić Ci, na czym tak naprawdę polega zdrowe żywienie. Kupując produkty w sklepie i sprawdzając ich składy, musisz przede wszystkim patrzeć na to jakich składników nie chcesz, a nie jakie są.
Czego unikać…
- Nawet jeśli nie masz problemów z otyłością, dobrze jest unikać przetworzonego cukru, tłuszczów trans i cis.
- Nawet jeśli tolerujesz gluten i nie jesteś uczulona, dobrze jest omijać go w produktach przetworzonych, bo zmniejsza to ryzyko długotrwałych problemów zdrowotnych i zapobiega występowaniu objawów nietolerancji glutenu.
- Długofalowy nadmiar strączków w diecie może przyczynić się do braków witamin i minerałów w organizmie, co odbije się na Twoich włosach i paznokciach.
- Nadmiar zbóż w diecie, w tym owsianka (sprawdź wpis: owsianka szkodzi!) może doprowadzić do alergii.
- Jedzenie dużych ilości przemysłowego nabiału może wpływać negatywnie na pracę Twoich hormonów.
Jakimi zasadami powinnaś się kierować?
- Różnorodna i rotacyjna dieta z uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców.
- Dieta obfitująca w produkty raw – warzywa i owoce oraz duże ilości płynów, w tym wody mineralnej, wody strukturyzowanej i naparów ziołowych.
- Dieta uwzględniająca wszystkie makroskładniki w odpowiednich proporcjach w zależności od zapotrzebowania. Jest to ważniejsze niż kaloryczność!
- Odpowiednie łączenie makroskładników, co wpływa na ich dobre lub złe trawienie i zaleganie w żołądku.
- Eliminacja dużych ilości nabiału (to również negatywnie wpływa na sylwetkę).
- Ograniczenie lub eliminacja warzyw strączkowych.
- Ograniczenie lub eliminacja orzechów ziemnych, można je zastąpić lepszym źródłem tłuszczu i witamin.
- Spożycie jaj do 6-8 tygodniowo.
- Niezbędna suplementacja – wit. D, probiotyki, witamina C i inne, w zależności od potrzeb.
Dlaczego makroskładniki są ważniejsze niż kaloryczność?
Kaloryczność to za mało, bo kaloria, kalorii nie równa! To dostarczenie odpowiednich makroskładników w posiłkach pozwoli Ci zapewnić wszystkie niezbędne składniki pokarmowe do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.
Co więcej, musisz wiedzieć, że ważne jest także odpowiednie łączenie makroskładników. Ma to ogromne znaczenie dla metabolizmu i trawienia składników pokarmowych. Przykładowo, gdy mieszasz bardzo duże ilości tłuszczu z cukrem, bombardujesz trzustkę potrzebą wydzielania insuliny. Spożyty w nadmiarze tłuszcz zatrzymuje glukozę we krwi, bo mówiąc prosto – krew staje się „tłusta” i glukozie ciężej dotrzeć do komórek. Żeby usprawnić ten proces, Twój organizm produkuje jeszcze więcej insuliny! Osłabiasz przez to nadnercza, bo to one są odpowiedzialne za kontrolę trzustki w produkcji insuliny i glukagonu. A efekt jest taki, że głodzisz swoje komórki, bo nie mogą dostać w odpowiedniej ilości energii (glukozy). To najszybsza droga do insulinooporności i cukrzycy.
Dobrze jest odpowiednio zaplanować rozkład makroskładników w ciągu dnia dla Twojego zdrowia. Glikemia na czczo (poziom glukozy) powinna być około 80. Przy poziomie 90 już podejrzewamy, że jemy za tłusto lub źle łączymy makroskładniki w posiłkach. Przy cukrze 100 na czczo mamy cukrzycę, do której sami doprowadziliśmy i nie ważne, czy jesteśmy szczupli, czy otyli.
Jak może wyglądać Twoje zdrowe żywienie?

Możesz odżywiać się zdrowo i nie osiągnąć określonych rezultatów sylwetkowych lub zdrowotnych. Jeśli chcesz zrealizowac swój cel, musisz trzymać się określonych kryteriów i wiedzieć jak wkomponować je w jadłospis. Przykładowo: przepis na brownie z fasoli, został już przerobiony na każdy sposób i wcale się nie dziwię, bo to brownie jest mega smaczne! Ale jak wkomponować je w indywidualny jadłospis? Wiesz? No raczej nie bardzo… Jeśli chcesz sama nadzorować swoje zdrowe żywienie, musisz poświęcić na to czas, dużo czasu… Ale możesz też zrobić to w prosty sposób z moim programem i ebookami. Dzięki Programowi Dieta Systemowa będziesz dokładnie wiedzieć ile powinnas zjeść przy założonym celu. Staniesz się swoim własnym dietetykiem! Dzięki odpowiednio skomponowanym przepisom będziesz wiedzieć ile kalorii i makroskładników ma dana porcja, co pozwoli Ci bez zastanowienia jeść odpowiednie ilości.
Jeśli chcesz w końcu przestać się martwić o to co i ile masz zjeść, wybierz moje ebooki z przepisami na każdy posiłek w ciągu dnia – słodkie lub słone dania do wyboru!
Dlaczego powinnaś wybrać przepisy z mojej platformy?
Przepisy są skrupulatnie przygotowane, wielokrotnie przetestowane i zawierają składniki o wysokiej gęstości odżywczej. Dzięki nim możesz cieszyć się dużą ilością wolnego czasu, zamiast spędzać go w kuchni! Większość przepisów nie zawiera glutenu, laktozy i przetworzonego cukru (słodki smak dają słodziki: ksylitol, erytrytol, miód, czasami syrop z agawy). Jadłospis możesz ułożyć także dla osoby z Hashimoto, przy insulinooporności i w innych dolegliwościach jelitowych. Od dziś, możesz przestać zastanawiać się co i ile zjeść, żeby nie było za dużo, za mało, za tłusto czy niezdrowo!
Czego możesz spodziewać się po przepisach?
- Są proste i w większości szybkie w przygotowaniu. Nie przejmuj się, jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, każdy krok jest dokładnie opisany.
- Bazują na zdrowych, łatwodostęnych produktach, w tym przede wszystkim na warzywach i owocach. Musisz spróbować ciasta z kalafiora, brownie z buraka, kokosowej owsianki, czy pieczonych warzyw!
- Przepisy zawierają informacje o makroskładnikach, czyli ilości białka, tłuszczu i węglowodanów, podana jest liczba porcji oraz czas przygotowania, co powinno ułatwić Ci wybór dania w zależności o dostępności Twojego czasu.
- Mają stałą kaloryczność na porcję, dzięki temu łatwo uwzględnisz je w swojej diecie.
- Najczęściej pojawiające się produkty to: łatwodostępne warzywa, mąki bezglutenowe (ryżowa, jaglana, ziemniaczana), kasza jaglana, jajka, kakao, słodziki – ksylitol lub erytrytol, owoce i odżywka białkowa.
4 Responses
Bardzo ciekawe o tych makroskładnikach.
Strasznie głupio czułem sie czytając ten tekst przez to, ze napisany jest jakby dla kobiet. A co faceci nie mogą jeśc zdrowo?
Cześć Ireneuszu,
oczywiście Panowie też mogą jeść zdrowo! Czy tak jak chcą, niemniej jednak ta strona przeznaczona jest głównie dla kobiet, bo sama jestem kobietą i piszę dla kobiet.
Serdecznie pozdrawiam!
Mogą, mogą, ja jem zdrowo, choć wymaga to niekiedy główkowania 😉 Dobrze, że są takie ebooki.