Jak mrozić truskawki

Pełnia sezonu na truskawki to najlepszy moment na ich mrożenie, są wtedy najbardziej soczyste, dojrzałe i najtańsze. Dowiedz się jak mrozić truskawki, żeby móc korzystać z nich przez cały rok.

Dlaczego warto mrozić truskawki?

Najlepsze truskawki w Polsce są dostępne zaledwie kilka tygodni. Mrożenie tych owoców jest najlepszym sposobem na ich przechowywanie, ponieważ ta metoda w najmniejszym stopniu wpływa na utratę cennych witamin. Co więcej, odpowiednio zamrożone truskawki można wykorzystywać do dekoracji wypieków, deserów lodowych czy galaretek. Mrożenie zblendowanych owoców pozwala natomiast wykorzystać je do koktajli lub sosów owocowych.

Zobacz także: Jakie owoce i warzywa jeść W CZERWCU i W LIPCU

Zdrowe lody truskawkowe

Jak mrozić truskawki?

Zalecam mrozić truskawki w różnych formach – w całości, pokrojone w ćwiartki, a także zblendowane. Dobrze jest także przed mrożeniem zważyć i opisać porcje. Truskawki do mrożenia powinny być dorodne, dojrzałe i nieuszkodzone.

Pierwsze kroki:

  1. Truskawki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Następnie pozostaw do odsączenia w durszlaku lub przenieść je na papierowy ręcznik.
  2. Szypułki usuń po umyciu lub zostaw, jeśli mrozisz całe owoce, które następnie chcesz używać do dekoracji np. w fotografii kulinarnej.
  3. Osuszone truskawki podziel na porcje i zważ.

Jak mrozić całe truskawki?

Całe truskawki ułóż na tackach tak, by nie stykały się ze sobą. Dzięki temu nie posklejają się. Następnie włóż do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie przełóż je do pojemników lub woreczków przeznaczonych do mrożenia.

Jak mrozić zmiksowane truskawki?

Mrożenie zmiksowanych truskawek pozwala zaoszczędzić miejsce w lodówce, co więcej są dobrym rozwiązaniem dla osób, które kochają smoothie, koktajle i sosy owoce. Zblendowane truskawki najlepiej mrozić w foliowych torebkach rozłożonych na płasko w zamrażalniku lub w pojemnikach na kostki lodu. Pozwoli to na ich szybkie rozmrożenie i użycie do smoothie. Dzięki takiemu mrożeniu w łatwy sposób przygotujemy także lody truskawkowe.

Sprawdź także:

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

3 odpowiedzi

  1. Zazwyczaj z truskawek przygotowuję przetwory, nie mam tak dużo miejsca, żeby je zamrażać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *