ZACZNIJ SWOJĄ METAMORFOZĘ JUŻ DZIŚ! Możesz dołączyć do platformy tylko do 12 października.

Kakaowy eliksir wzmacnający organizm

kakaowy eliksir

To nie jest zwykłe smoothie czy koktajl! To prawdziwy kakaowy eliksir wzmacnający organizm, dodający energii, podnoszący wibrację i dzięki substancjom wspomagającym produkcję serotoniny poprawia samopoczucie. Niezwykłe składniki aktywne eliksiru wpłyną poztywnie na aktywność pracy mózgu i jelit.

Kakaowy eliksir wzmacnający organizm

Składniki:

30-60 g kakao ceremonialnego (sprawdzone kakao tutaj)
1/4 łyżeczki Ashwagandy
1/2 łyżeczki huby brzozowej
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
szczypta cayenne
250 ml gorącej wody lub mleka roślinnego

Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj na wysokich obrotach przez 2 minuty.

Właściowści kakao ceremonialnego:

  • najlepsze źródło magnezu, które reguluje sprawność komórek nerwowych, 
  • świetne źródło chromu, fosforu i dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia,
  • największe naturalne źródło żelaza,
  • jedno z najlepszych źródeł cynku, miedzi i selenu, które zwiększają wydzielanie endorfin – substancji obniżających poziom napięcia i stresu.

Właściowści ashwagandy:

  • działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjnie m.in. w stosunku do takich patogenów jak Candida albicans,
  •  działa hamująco na wzrost komórek nowotworowych piersi oraz okrężnicy,
  • zmniejsza stan zapalny, działa antyoksydacyjnie, a dzięki temu potencjalnie opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • adaptogen, który działa głównie na redukcji stresu i korzystnym wpływie na układ nerwowy,
  • zmniejsza stężenie kortyzolu, tzw. hormonu stresu,
  • oddziałuje na kojarzenie oraz pamięć, wpływa ochronnie na komórki nerwowe.

Właściowści huby brzozowej:

  • normalizuje pracę systemu immunologicznego – wzmacnia go wypadku osłabienia i osłabia w wypadku pobudzenia, co ma szczególnie duże znaczenie w chorobach o podłożu autoimmunologicznym,
  • substancje znajdujące się w hubie stymulują szpik kostny do wytwarzania makrofagów,
  • poprawia funkcjonowanie mózgu, pamięci i zdolności do uczenia,
  • jest pomocna przy astmie i obniża poziom cukru we krwi.

Właściowści miodu:

  • wpływa na szybsze gojenie ran i mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
  • obniża ciśnienia krwi,
  • wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem,
  • koi nerwy,
  • pobudza pracę mózgu.

________________________________

Zmień swoje życie z Programem Dieta Systemowa. Chcesz być na bieżąco? Dołącz do społeczności @dietasystemowa

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *