Zobacz jak zrobić kakao ceremonialne. Ceremonię kakao można przygotować dla siebie, żeby zgłębić swoje wnętrze lub razem z bliskimi, żeby nawiązać jeszcze bliższą relację. Kakao ceremonialne można pić o każdej porze dnia, jednak by uzyskać najlepsze efekty i odczucia najlepiej przeprowadzać ceremonię kakao na czczo lub co najmniej 3 godziny po posiłku.
Kakao ceremonialne przepis:
Składniki:
- 30-60 g kakao ceremonialnego
- 100-150 ml wody
- 100-150 ml mleka roślinnego (Uwaga! Nie wolno stosować mleka zwierzęcego!)
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- opcjonalnie szczypta cynamonu i pieprz cayenne dla wzbogacenia smaku
Jak przygotować kakao ceremonialne
- Kup sprawdzone kakao ceremonialne, ja swoje kupiłam TUTAJ.
- Kakao posiekaj nożem. Kawałki powinny być na tyle małe, żeby łatwo rozpuściły się w wodzie.
- Zagotuj wodę lub mleko roślinne i poczekaj aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C.
- Wsyp odmierzoną część kakao. Jeśli to Twoje pierwsze spotkanie z ceremonialnym kakao, zacznij od 30 gramów (maksymalna dawka to 60 g).
- Żeby wzbogacić smak kakao ceremonialnego dodaj opcjonalnie chili, cynamon, kardamon lub wanilie.
- Żeby dokładnie połączyć wszystkie składniki użyj trzepaczki lub blendera.
- Jeśli chcesz nadać całości słodyczy dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
- Kakao ceremonialne pij małymi łyczkami od czasu do czasu mieszając, żeby poruszyć opadające na dno kakao. Przy pierwszym spotkaniu z kakao ceremonialnym, rozłóż jego picie na 30-40 minut, żeby uniknąć mdłości.
UWAGA: Do ceremonii kakao nie używaj mleka od krowy, ponieważ blokuje ono przyswajalność flawonoidów w jelitach.
Ceremonia picia kakao
Kiedy kakao jest już gotowe, możesz rozpocząć ceremonię picia.
1. Miejsce
Przede wszystkim przygotuj sobie odpowiednie miejsce, spraw byś czuła się w nim bezpiecznie. Zadbaj, żeby nikt Ci nie przeszkadzał, a jeśli przeprowadzasz ceremonię picia kakao wraz z bliskimi, zadbajcie o wspólny komfort. Wyciszcie telefony, wyłączcie telewizor, komputer.
2. Nastrój
Ceremonię picia kakao można przeprowadzić w ciszy lub włączyć w tle muzykę do medytacji/relaksacyjną. Żeby w pełni zadbać o klimat całej ceremonii i poruszyć wszystkie zmysły warto jest także rozpalić kadziło, palo santo lub białą szałwię.
3. Intencja
Przed rozpoczęciem ceremonii, równie ważne jest przygotowanie intencji z jaką chcesz pracować. Magia działania roślin polega na tym, że w połączeniu z intencją wyciszają się Twoje destruktywne mantry zapętlone w głowie, które powodują szkodliwe wzorce zachowań ograniczające Twój prawdziwy potencjał. Wypowiedz intencję na głos. Jedną rękę połóż na sercu, a drugą na gardle, by poczuć wibrację słów.
Zobacz także: Jak codzienna afirmacja może odmienić Twoje życie.
4. Emocje
Jeśli pijesz sama, zanurz się głęboko w sobie i poczuj energię, która płynie w Twoim ciele. Zauważ, dokąd ona Cię prowadzi. Cokolwiek w tym momencie czujesz, wibracja tej energii wzmocni się – medytacja się pogłębi, kreatywność wzrośnie, szczęście będzie bardziej pulsować.
Jeśli pijesz w grupie przyjaciół, to usiądźcie w kręgu, możecie nawet dzielić się jednym kubkiem. W obu przypadkach daj sobie przestrzeń do przyjęcia nadchodzącego doświadczenia poprzez uznanie rośliny, która będzie Cię przez nie prowadzić.
Teraz już wiesz, jak przygotować kakao ceremonialne i przeprowadzić ceremonię. Od tego momentu zacznie działać magia kakao, a Ty możesz dalej delektować się jego czułą wibracją.
Zobacz także:
2 Responses
Coraz więcej osób kusi mnie takim napojem, muszę się skusić nareszcie 🙂
To jest zupełnie coś innego niż kakao, które kupujemy w sklepie….